dimarts, 28 d’abril del 2009

Un Camí de l’exili. (AGULLANA – LES ILLES)

Commemoració al 70è aniversari de la retirada republicana

Distància total (aproximada): 7-8km
Desnivell: 500 m (210msnm a Mas Perxés i 710 msnm a Coll de Lli)
Durada (aproximada): 4 h (anada )
Descripció: El nostre guia en Miquel Serrano ens ha preparat una ruta que comença a la primera corba inhabilitada de la carretera GI-501, que puja d’Agullana a La Vajol. D’aquí s’arriba fins al Mas Perxés, a Can Bech de Baix (residència de Negrín), passant per Can Brell, pujant fins a Can Quera i d’aquí al Coll de Lli i Les Illes. A part de poder gaudir d’aquests masos històrics, també hem de destacar la vegetació de la zona, en aquest moment exultant, degut a les precipitacions d’aquests darrers mesos, i amb arbres monumentals de molt interès.
Hi ha algun tram amb un fort desnivell i pel mig del bosc, un xic brut però que es passa bé (200m), entre Can Brell i Can Quera

Llocs d’interès:
Mas Perxés (mas confiscat durant la guerra, dipòsit d’obres d’art de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, refugi dels escriptors de la ILC i altres artistes i intel·lectuals, polítics i funcionaris de la Generalitat, a més del President de la Generalitat i el president del Govern Basc)
Can Bech de Baix (mas confiscat durant la guerra, residència puntual de Juan Negrín durant els mesos de gener i febrer de 1939)
Can Quera (mas de La Vajol, sota del Coll de Lli, entre Coll de Manrella i Coll de Lli, actualment casa de turisme rural)
Coll de Lli (lloc de pas de refugiats camí de Les Illes. El 4 de febrer de 1939 van passar-hi diversos escriptors catalans de la ILC refugiats a Mas Perxés i el 5 de febrer, les comitives dels presidents Companys, Aguirre, Azaña i Martínez Barrios, presidents de la Generalitat Catalana, del Govern Basc, de la República Espanyola i de les Corts Espanyoles).
Les Illes (Poblet de Morellàs on van arribar molts refugiats republicans l’hivern del 1939)


Enllaç de l'àlbum: http://picasaweb.google.es/xirucaiforquilla/AgullanaLesIlles?feat=directlink