dijous, 22 d’abril del 2010

Pic de Sant Cristau (18/04/2010)

El passat diumenge 18 d’Abril de 2010 i després de mesos de descans degut al llarg i fred hivern, per fi ens hem pogut agrupar la colla de Xiruca i forquilla per a fer una nova sortida. Aquest cop el lloc triat era el PUIG DE SANT CRISTAU (1.015m) .
La Ruta a seguir per part d’onze expedicionaris va ser: Sant Joan de l’Albera (511m) – Dolmen Na Cristina (642m) – Coll de Llinàs (801m) –Coll de la Branca (915m) – Puig de Sant Cristau (1.015m) – Coll de la font (941m) – Sant Joan de l’Albera (511m). Sortida sense cap complicació; però això sí, sense cap font.
Característiques:
Durada: 03:15 hores
Quilometres: 6’600 Km
Altura mínima: 511 m.
Altura màxima: 1.015 m.
Descripció de l’excursió:
Aparquem a Sant Joan de l’Albera, reculem 450 metres per la carretera fins que trobem un cartell que indica el coll de Llinàs, el camí comença a pujar, arribem al dolmen Na Cristina, seguim pujant fins a una parada de caça, el camí baixa fins a la cruïlla amb el camí que be de Mas Claret, el corriol torna a pujar fins al coll de Llinàs, lloc on aprofitem per esmorzar (peti qui peti...), seguim un altre vegada les marques grogues per la carena en direcció Sud-est fins el coll de la Branca, sota mateix del Puig de Sant Cristau, un camí comença pujar per assolir el cim. Puig de Sant Cristau, actualment hi ha un refugi lliure, antigament hi havia una capella romànica, una torre de senyals i un castell medieval. Desprès de gaudir de les vistes, 360º, del Canigó, el Rosselló amb la seva costa, l’Empordà, el Puig Neulós i altres paratges, el camí baixa per l’altre costat d’un hem pujat fins el coll de la Font, aquí un cartell en indica que hem de deixar la carena per començar a baixar fins a Sant Joan de l’Albera.

Nota Històrica.
Puig de Sant Cristau
En la nova estratègia defensiva dels militars francesos al Nord de l’Albera, reforcen el sistema defensiu del castell del Portús (Bellaguarda). El 5 de novembre de 1888 s’aprova la construcció del “camí estratègic del puig de Sant Cristau o carretera de les crestes amb una amplada de 1,50 metres i 60 cm. de cunetes. Comença a la Clusa del Mig i passa prop dels masos Mallol, Calcina i Freixe que començarà a construir-se el 1889. Les obres consisteixen a “preparar al llarg de la carretera estratègica unes plataformes per a bateries (...) i uns petits magatzems de municions”, a “endegar una font vers el cim del pic” i a “construir un conjunt de barraques per els queviures i malalts”. Els indrets previstos per acollir de 4 a 6 peces d’artilleria són: El coll de la Branca (2 plataformes), el coll de Llinàs ( el corriol passa per aquest lloc), el coll de la Cortaleta, el coll de l’Espinàs i el coll de la Taula.
Propietat de l’Estat fins el 1950, el camí va ser lliurat aquell mateix any als municipis de les Cluses i de Montesquiu.
Del llibre: 2000 anys d’història i més...



Salut i fins la propera.