dimecres, 19 de desembre del 2012

Marató de TV3 a Cantallops (15/12/2012)

Diu la historia i s’hi barreja la llegenda, que fa molts i molts anys a 42 Kms. d‘Atenes, a la ciutat anomenada Marató, els grecs lluitaven contra els seus enemics Perses. La batalla va ser llarga i dura però finalment els soldats grecs la van guanyar. El general va enviar un missatger, Philippides, a donar la bona noticia a la polis grega. Philippides va corre i corre i quan va arribar a Atenes exhaust però satisfet va poder dir només una paraula abans de caure desplomat “NIKE” – que en grec vol dir victòria -.

Ara fa vint anys, el 1992, la televisió Nacional d’un gran país petit dit Catalunya va decidir fer un programa per sensibilitzar e impulsar solidàriament nous projectes de recerca per lluitar contra malalties greus. Seria tan llarg el recorregut televisiu i tant valuós l’esforç de la ciutadania que l’anomenarien Marató. La Marató ja és un projecta de país que ocasiona, empeny e il•lusiona. Durant els darrers anys infinitats de pobles de Catalunya han preparat amb molta il•lusió tota una sèrie d’activitats per fer més partícip a la població; aquest any en concret la ciutadania, gran protagonista de La Marató de TV3, s’ha implicat més que mai en aquesta edició, s’han organitzat 2.028 actes populars, una xifra que, tot i no ser encara definitiva – la Fundació continua registrant actes populars – supera ja de molt el rècord de participació que va assolir l’edició passada, situat en els 1.822 actes.

Cantallops ja fa uns anys que hi participa activament. Enguany l’ajuntament de Cantallops amb col•laboració del col•lectiu excursionista Xiruca i Forquilla hem preparat una passejada per dins el terme municipal, visitant el Puig de la Costa, amb les seves magnífiques vistes, les claperes, la riera de Torrelles i hem tornat per Ximbles. en total 7 km., amb un dia ben agradable per caminar, solet i sense vent; un cop arribats a les antigues escoles de Cantallops, en Daniel, la Cristina i com sempre una bona colla de voluntaris, ja estaven preparant les botifarres i xuies, que hem degustat amb gran plaer, tot fent-la petar. En total Cantallops s’ha recaptat 964 € en aquest acte per la Marató de TV3 i a Catalunya un marcador rècord en la història del programa 10.113.152 €. Tots plegats podem cridar com l’antic missatge de Philippides – Victòria - . Felicitats a tots. Visca Cantallops, i visca Catalunya.
Podeu veure el reportatge fotogràfic fet per en Ramon Boix, clicant aquí.
Imatge extreta de la web de la marató de tv3


dilluns, 10 de desembre del 2012

V Festa del Xuixo (01/12/2012)


El passat dissabte 1 de desembre a la tarda celebràrem la cinquena edició de la Festa del Xuixo. Aquest any la "dulça" convidada, era la Flaona de Figueres. I com sempre el protagonista principal, els xuixos, elaborats pel mestre Pastisser Víctor Capalleras de la Pastisseria l’Albera; tot això amenitzat pels boníssims fruits de la vinya de l’Empordà (garnatxa i moscatell) i també xampanys. Una edició amb un bon nombre de participants, 25 en total. Aquesta festa marca el final d’una temporada, que com sempre ha estat dinàmica.



Aquí us detallem les nostres activitats de l’any 2012:
Mes de Gener: Visita ornitològica als aiguamolls de l’empordà de la mà de l’Albert Campsolinas.
Mes de Febrer: Parc agrícola Comes Tortes i conjunt megalític de Vilajuïga a càrrec d’en Xavier Laporta. Mes de Març: Passejada per “La Muntanya” a càrrec d’en Xicu i en Xavi Boix.
Mes d’abril: Fortificacions del Segle XX : Búnquers per Ramon Boix.
Mes de Maig: Participació a la Marató de la pobresa.
Mes de Juny: Anar a buscar la flama del Canigó i preparació de l’arribada al poble de Cantallops.
Mes de Juliol: Alguns dels components de Xiruca participen a la travessa de La Jonquera a Port Bou.
Mes d’agost: Col•laboració i participació a la Cursa solidària a Cantallops pel foc de l’Empordà.
Mes de Setembre: II Verema infantil de Xiruca i Forquilla.
Mes d’octubre: Visita a la Cova d’en Xuliman a càrrec d’en Lluís Serrano.
Mes de Novembre: Castell de Montgrí i ermita de Santa Caterina a càrrec de Xicu i Lourdes Campsolinas.
Mes de Desembre: V Festa del xuixo i planificació i participació a l’excursió per la marató de TV3.