Ara fa vint anys, el 1992, la televisió Nacional d’un gran país petit dit Catalunya va decidir fer un programa per sensibilitzar e impulsar solidàriament nous projectes de recerca per lluitar contra malalties greus. Seria tan llarg el recorregut televisiu i tant valuós l’esforç de la ciutadania que l’anomenarien Marató. La Marató ja és un projecta de país que ocasiona, empeny e il•lusiona. Durant els darrers anys infinitats de pobles de Catalunya han preparat amb molta il•lusió tota una sèrie d’activitats per fer més partícip a la població; aquest any en concret la ciutadania, gran protagonista de La Marató de TV3, s’ha implicat més que mai en aquesta edició, s’han organitzat 2.028 actes populars, una xifra que, tot i no ser encara definitiva – la Fundació continua registrant actes populars – supera ja de molt el rècord de participació que va assolir l’edició passada, situat en els 1.822 actes.
Cantallops ja fa uns anys que hi participa activament. Enguany l’ajuntament de Cantallops amb col•laboració del col•lectiu excursionista Xiruca i Forquilla hem preparat una passejada per dins el terme municipal, visitant el Puig de la Costa, amb les seves magnífiques vistes, les claperes, la riera de Torrelles i hem tornat per Ximbles. en total 7 km., amb un dia ben agradable per caminar, solet i sense vent; un cop arribats a les antigues escoles de Cantallops, en Daniel, la Cristina i com sempre una bona colla de voluntaris, ja estaven preparant les botifarres i xuies, que hem degustat amb gran plaer, tot fent-la petar. En total Cantallops s’ha recaptat 964 € en aquest acte per la Marató de TV3 i a Catalunya un marcador rècord en la història del programa 10.113.152 €. Tots plegats podem cridar com l’antic missatge de Philippides – Victòria - . Felicitats a tots. Visca Cantallops, i visca Catalunya.
Podeu veure el reportatge fotogràfic fet per en Ramon Boix, clicant aquí.
Imatge extreta de
la web de la marató de tv3
|
1 comentari:
La Marató és una bona iniciativa però la fallida de l’Institut d’Alta Tecnologia (IAT) ha destapat una possible actuació irregular del grup privat CRC Corporació Sanitària, que hauria provocat pèrdues milionàries a una fundació d’hospitals finançada, fonamentalment, amb fons públics a través de l’adquisició de materials i serveis a través de l’IAT que, realment, anaven a empreses del grup privat CRC, segons informava dimarts El País. Dimecres (18 des) el rotatiu amplia la notícia i assegura que ha tingut accés a un informe redactat per l’administrador concursal d’IAT i entregat al jutjat que n’estudia la fallida, on s’assegura que CRC va aprofitar el control que tenia sobre l’Institut per apropiar-se de 350.000 euros de subvencions que havien d’anar destinades a finançar programes d’investigació.
Aquestes subvencions provenien de tres entitats ben diferents, la Marató de TV3, la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut de Salut Carlos III de Madrid. En el cas del programa solidari de TV3, CRC s’hauria quedat amb 145.485 euros de l’edició de 2008 [a la imatge], que correspondrien al primer de tres pagaments per finançar la recerca científica d’un investigador de l’IAT. Aquell any, la Marató va centrar-se en les malalties mentals greus tot incidint especialment en l'esquizofrènia, la depressió greu i el trastorn bipolar, l'ansietat i el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), juntament amb el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH), l'autisme i el trastorn límit de la personalitat (TLP). Des del programa de solidaritat asseguren que han col•laborat amb més de 600 programes d’investigació i que és la primera vegada que succeeix una cosa així.
I la Marató per la Pobresa (27 maig 2012), el programa de 12 hores que va impulsar el govern de CiU a través de TV3, a les 19h no havia superat el milió d'euros, quan a la mateixa hora en d'altres maratons solidàries ja s'havia sobrepassat àmpliament els dos milions. La xifra va quedar lluny dels 53 milions d'euros que CiU va retallar l'agost de 2011 en les partides del PIRMI, la renda mínima d'inserció que és, per moltes persones i unitats familiars en situació de vulnerabilitat, l'únic ingrés mensual del que disposen.
I és que entre les empreses patrocinadores de l'esdeveniment hi figuren empreses com Telefònica, amb beneficis milionaris mentre anuncia acomiadaments massius de 8.500 treballadors; la gestora dels peatges catalans Abertis, que amb beneficis de 720 milions ha anunciat l'acomiadament de 400 persones i que està comandada per Salvador Alemany, que coordina el consell econòmic (CAREC) que assessora Artur Mas; o El Corte Inglés que, amb 319 milions de guanys, ha estat el primer en recòrrer a "l'acomiadament per absència justificada" en aplicació de la darrera reforma laboral.
Publica un comentari a l'entrada