Aquest paratge situat al nord de la península de cap de Creus exposat a la mar d’amunt, en una de les raconades geològiques més espectaculars del país. És un espai natural de primer ordre, dotat d’una singular configuració geològica, amb estructures i afloraments de roques (esquistos i pegmatites) que formen un conjunt únic a nivell mundial. Des de l’aparcament de Tudela i fins a Culip, l’itinerari transcorre per una via ferma des de la qual podrem observar les roques que, erosionades pel vent, donen lloc a morfologies singulars com les de s’Àliga o es Camell.
Des del punt de vista biològic, destaca la diversitat i la riquesa del patrimoni vegetal adaptat a la força del vent, les condicions salines i l’hostilitat del rocam: coixinets de monja amb plantatge marí, cadaquers litorals i la presència d’espècies singulars com l’armèria marina i els limòniums. A nivell faunístic es pot veure amb facilitat el corb marí emplomallat, tres tipus diferents de bàldrigues: la balear, la cendrosa i la mediterrània, i l’ocell de tempesta. Dins l’àmbit marí i al llarg de moltes milles, fins al canó del cap de Creus, trobem una de les zones més valuoses de
A partir dels anys seixanta, el sector de Tudela va estar ocupat per les instal·lacions de la ciutat de vacances del Club Mediterranée. Amb la creació del Parc Natural de Cap de Creus, l’any 1998, aquest espai quedava inclòs com a zona d’ordenació específica, motiu pel qual a partir de l’any 2007, es va iniciar un procés de restauració ambiental finalitzat l’any 2010 i que ha comportat la deconstrucció de tots els edificis, la retirada de les plantes invasores i el condicionament de camins que faciliten la seva visita. Aquesta actuació no té precedents en cap altre punt del litoral mediterrani
Recorregut
L’itinerari comença a l'aparcament de Tudela, transcorre per una via ferma de fàcil trepig, tot i que es recomana anar ben calçat i tenir cura dels més petits, principalment en les zones properes als penya-segats.
Per començar, des del mateix aparcament es pot accedir al mirador del Camell, emprenent el camí principal trobareu el trencall que s’enfila fins al mirador del pla de Tudela, presidit per uns cubs de ferro que recorden el volum ocupat pels edificis del dispensari del Club Mediterranée. Uns metres més enllà hi ha el mirador de
Característiques Tècniques
Les roques de Tudela:
Els esquistos són roques metamòrfiques que deriven d’antigues roques sedimentàries que han sofert una transformació de la seva composició mineral i de la seva textura. Els que apareixen a cap de Creus són d’edat cambroordoviciana (es van formar fa un 500 milions d’anys), corresponen a les roques més antigues que afloren a Catalunya.
Les pegmatites són roques plutòniques, és a dir, provenen de magmes que es van refredar a l’interior de
El metamorfisme a què han estat sotmeses les roques del sector de la mar d’amunt de cap de Creus ha donat lloc a bandes d'intensa deformació (zones de cisalla). A Tudela afloren un dels millors exemples, a nivell mundial, d’estructures de deformació dúctil en roques metamòrfiques (esquistos) i també granítiques (pegmatites).
La força del vent i les roques
La tramuntana i la humitat salina actuen de manera impecable sobre els esquistos i les pegmatites de cap de Creus, generant una costa retallada amb siluetes curioses que són resultat del capritxós procés d’erosió diferencial de les roques. La manca de vegetació espessa i de sòls determina que es generi un paisatge rocallós en el que totes les característiques de les roques es mostren de forma excepcional.
Es Camell des pla de Tudela que descansa mirant la mar. Aquest filó de pegmatita és el més extens de tot el cap de Creus.
“Aquesta part compresa entre el Camell i l’Àguila
que tu coneixes i estimes tant com jo mateix
és i ha de continuar per sempre essent geologia
pura, sense res que pugui mixtificar-ho; en faig
qüestió de principi. És un paratge mitològic que
és fet per a déus més que per a homes i cal
que continuï tal com està”.
Salvador Dalí, 1961
5 comentaris:
Des d’aquestes línees el nostre grup vol agrair a n’en Xavi Vilabella el bon treball realitzat durant tota l'excursió,incloent el detall final de la coca i la garnatxa, que això també ens agrada molt.
Subscric l.anterior missatge. Gracies per la visita i la coca!!!!!
Un reportatge, tant fotos com textos, impecable. Felicitats
Hola! No ene coneixem, però son una empresa que gestiona les visites guiases al Paratge de Tudela, us escrivim per demanar-vos permís per utilizar una de les postres fotos per un póster promocional de la zona, no em trobat altre manaera de contactar amb vosaltres que no sigue per aquí, moltes gràcies, anirem mirant el blog per si ens contesteu!
Hola
Pel tema de les fotos, podeu escriure'ns a xirucaiforquilla@gmail.com i en parlem.
Fins aviat
Publica un comentari a l'entrada