dimarts, 29 de gener del 2013

Gorg Negre – Riera de l’Anyet (20/01/2013)

La sortida proposada pel el mes de gener, era una atractiva visita al Gorg Negre. Una excursió guiada pel nostre company Francesc Gumbau, tot i que va haver-hi una lleugera variació en el tram de tornada, degut a la cacera d’ aquell dia a la zona del Medàs; però en resum una bona excursió d’unes tres horetes efectives.

 La Riera de l’Anyet era la protagonista. La sortida es feia des de les antigues escoles de Cantallops, d’allà en marxa direcció est, cap al Terra Roig, inicialment passejàrem per un paisatge de vinya esplèndid, un cop arribats al Coll de les Parets , varem gaudir una vista panoràmica del terme de Cantallops i gran part de la Plana de l’Empordà, seguírem direcció nord fins arribar a la Riera de l’Anyet i concretament el Gorg Negre, lloc escollit per esmorzar i gaudir d’aquest paisatge fluvial tan divers.

 L’anyet neix just a sota el Puigneulós, recull les aigües de la vall de Requesens, desemboca al Llobregat just abans de Peralada i presenta generalment un corrent continu d’aigua (és un riera que si l’estiu no és extrem, pot tenir aigua tot l’any). Els cursos d’aigua de la serra de l'Albera són curts i generalment de poc cabal, molt lligats al règim pluviomètric propi de la zona mediterrània. Pel que fa a la diversitat biològica, cal dir que és un riu ple de vida: el poblen espècies com el barb de muntanya, bagra, anguila i truita comuna. A més és fàcil detectar els excrements de la llúdriga que els sol posar damunt les pedres que surten de l’aigua. Del Solers cap avall hi ha tortuga de rierol. Vora el Gorg Negre i els Mesclans hi ha la falguera del rei (Osmunda regalis) una espècie molt escassa que surt en llocs de muntanya molt humits i ombrívols. Les ribes estan plenes d’una esplèndida vegetació de ribera: verns, pollancres, freixes, salzes.

 Un cop finalitzada la visita al Gorg Negre, desférem el camí fins al Coll de les Parets, i d’allí ens arribàrem al Menhir de Santa Fe dels Solers, tot abans divisant l’ermita de del mateix nom, i d’allà direcció Cantallops pels masos de la Corpella, Can Pey.

Una excursió molt recomanable, sobretot al estiu, si voleu remuntar l’Anyet fins la zona del Castell de Requesens.

Us presentem un petit reportatge fotogràfic realitzat per l’Isabel Albertí.
 Per veure les fotos cliqueu aquí.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Error bàsic.
Falta de diàleg i comunicació.
Sempre cal informar-se on van els caçadors.

lourdes ha dit...

de fet, vàrem parlar amb els mateixos caçadors i ens varen comentar que podiem passar, sense cap mena de problema......,però com que el terme dona molt de si i tenim moltes rutes per poder fer, vàrem preferir fer el petit canvi. Més tard a la tarda, parlant amb els mateixos caçadors, ens varen comentar que moltes vegades a última hora decideixen canviar de zona de cacera perquè un caçador a la vígilia ha vist algun rastre en un altre lloc i llavors canviien de zona, per tant, per més informat que es vagi de la zona de cacera, sempre hi ha la possibilitat de que t'ho canviin.

Josep Campsolinas ha dit...

malament anem si comencem a posar missatges anònims...
quina llàstima que hi hagi qui sempre troba pels als ous...

Anònim ha dit...

S’hauria de poder gaudir de la natura sense patir per si t’engeguen un tret