dijous, 27 de juny del 2013

Flama del Canigó, de Cantallops a Cotlliure. (23/06/2013)

La Flama del Canigó va arribar diumenge passat a centenars de viles del país. Tot i les incerteses de les últimes setmanes, finalment es va saber que els equips de foc podrien pujar fins a dalt de tot d'aquesta muntanya icònica de la simbologia catalana ja que la neu es va desfer i no hi va haver risc afegit a l'excursió que es fa cada any.

Com l’any passat des de feia mesos estàvem en contacte amb Òmnium Cultural, entitat cultural que coordina amb la Prefectura francesa els tràmits necessaris a realitzar per anar a buscar Flama del Canigó. Des de fa uns anys, per participar en els actes cal una autorització de la Prefectura, arran de la normativa que restringeix l’accés de vehicles motoritzats al cim del Canigó per raons de caràcter ambiental. Aquesta autorització limita el nombre de vehicles que poden accedir-hi alhora, també afecta la circulació nocturna, i obliga els conductors a notificar amb antelació amb quin cotxe pujaran.

Aquest cop no hi va haver sort i no varem obtenir la desitjada autorització.




Un cop rebuda la notícia ens posàrem en contacte amb Òmnium Barcelona, i ells ens varen aconsellar anar a buscar la Flama a Cotlliure, un dels centres de repartiment de la Flama i també lloc on té inici la ruta de la Costa que va des de Cotlliure fins a l'Armentera. I així va ser, el diumenge 23 de juny a les 13 hores un vehicle de Cantallops sortia direcció la Costa Vermella, un cop allà els policies locals van escortar els vehicles provinents de diferents poblacions fins al vell mig de Cotlliure i més concretament a la plaça de l'antic ajuntament, allà ens esperaven la màxima autoritat de la població així com l'organització de l'esdeveniment, l'Associació Flama dels Països Catalans amb el seu responsable el Sr. Pere Mateu al cap davant. Un parlament en Català i un altre en Francès i després l'encesa de la Flama per a cadascú dels pobles assistents van ser els actes principals.

Des de Xiruca i Forquilla volem agrair el tracte rebut per part d'aquesta població veïna i per l'excel•lent organització en tot moment.



A continuació us adjuntem el parlament en català fet :

 FLAMA DEL CANIGÓ 2013 - XXIVè MISSATGE DE SANT JOAN 
Amb el solstici d’estiu, venim com cada any amb la Flama encesa a la Foguera Mare del nostre sagrat Canigó.
La Flama que ens agermana recorda enguany els atacs a la nostra llengua.
Es per això que d’una banda del Pirineu unes Autoritats ens neguen la ratificació de la Carta Europea de les llengües i de l’altra vessant, intenten debilitar-la, trossejar-la i al final extirpar-la.
Queda un sol camí a la llengua, la cultura i la tradició : la LLIBERTAT !Fa gairebé dos-cents anys, el 1815, Josep Pau BALLOT escrivia :

 “Cap nació pot dir-se pobre 
Si per ses lletres reneix, 
Poble que sa llengua cobra 
Se recobra si mateix”.

 En temps d’abundància predomina l’individualisme però en temps difícils com ara, cal retrobar més que mai els valors de solidaritat, d’amor i d’unió.
 Ningú no pot aturar un poble en marxa que vol ser mestre del seu destí, si tal és la seva voluntat.
 Que anit, la Flama del Canigó, senyal d’unió de tot un Poble, ambaixadora d’amor i d’esperança, il•lumini les nostres terres i que sigui per a tothom una nit de pau, d’alegria i de germanor.

 De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó : 
Visca la Flama del Canigó ! 
Visquin les Fogueres de Sant Joan ! 
Visquin els Països Catalans !



Si voleu veure més fotos, clique aquí.

1 comentari:

Josep Campsolinas ha dit...

Enhorabona bona a tos els que ho heu fet possible.Bona feina !!! Per molts anys el poble pugui comptar amb gent com vosaltres !!!