divendres, 18 d’octubre del 2013

Coma de Gall (13/10/2013)

Una gran diada la del 13 d’octubre, i el dia excels. Per celebrar els 5 anys del grup, varem pensar fer una arrossada amb tota la gent que un moment o altre havien participat a les nostres sortides, però per complementar aquesta efemèride, i com molt bé ho indica el nom del nostre grup, abans havíem de fer una excursió. El lloc triat, Coma de Gall, una ruta on hi trobem la màxima concentració de dòlmens del terme. En aquesta caminada també destaquem les grans panoràmiques de la nostra terra, sempre acompanyats ja en zona de carena per un Canigó majestuós i un Puig Neulós sempre vigilant.


La Ruta
 Sortírem de les Antigues escoles, direcció el molí, fins al Coll de les Parets, d’allà carena fins al Dolmen de Coma del Gall, tot seguit ens arribàrem al Coll del Medàs (Coll d’Ermedàs) i baixàrem pel còrrec de Comes fins a Cantallops. Una molt bona sortida circular amb una duració de tres horetes contant parades.



L'Albera megalítica
Als seus vessants meridionals hi ha una de les concentracions més importants de monuments megalítics de la conca mediterrània, existeixen quatre grans categories de dolmens, sepulcres de corredor, galeria catalana, dolmen simple, cista amb túmul i els menhirs, amb una cronologia entre el Neolític mitjà i el Calcolític (3.500 / 1.800 a.C.) els trobem situats a zones planeres, a turons i colls, a una cota de 100 m a 460 m d'alçada i amb una orientació al sud i al sud-est.

Repartits per tota la serra trobem els següents monuments megalítics:
- Tretze al terme de la Jonquera entre els que destaquen els dòlmens de Canadal, els Mesclans, dels Pedreguers, i els dòlmens i menhirs dels Estanys i el mas Baleta.
 - Cinc a Capmany dels que remarquem els dòlmens de Querafumat, la Verna i la Pedra dels Sacrificis (amb inscultures).
- Vuit al terme de Sant Climent Sescebes com el Menhir de Vilartolí, els dòlmens de la Murtra i el de la Gutina.
- Onze a Espolla dels que assenyalem els dòlmens de la Cabana Arqueta, de la Font del Roure, d'Arreganyats i del Barranc amb una mostra important d'inscultures a la coberta.
- Cinc a Rabós com els dòlmens de Comes Llobes de Pils, de Coma de Felis, de Dofines i el menhir del Mas Roqué.
- Cinc a Llança dels que destaquen els dòlmens del Passatge, del Coll del Llop i de Puig Tifell.
- Dos a Colera com el de Mas Patiràs.
- Un a Portbou, el dòlmen del Coll de la Farella.
 - Cinc al terme de Cantallops com els dòlmens de Coma de Gall i Coll de Medàs.

Dels cinc dolmens en aquesta ruta en trobem quatre que són:
Coll del Madàs I - Leandre Genís / ACEJ (1980) - Antiguitat amb anys 4.750 -   Sepulcre de corredor / Galeria Catalana .
Coll del Madàs III - Jaume Justafré (1994) - Antiguitat amb anys 5.500 - Sepulcre de corredor.
Coma del Gall - Jaume Justafré (1987) - Antiguitat amb anys 5.500 Sepulcre de corredor.
Puig Gros Jaume Justafré (1998) - Antiguitat amb anys 4.750 -  Sepulcre de corredor.

Dolmen de Coma de Gall