divendres, 14 de maig del 2010

Cantallops, cançons de tradició oral.

El passat diumenge dia 9 de maig a les 17 hores al poble de Cantallops, dins del marc de la festa del maig que organitza la Societat “La Concòrdia”, l’associació “Cantallops Acció Cultural” va fer la presentació d’un llibre – CD en base a les cançons recollides al municipi entre 1925 i 1926 pel músic i compositor Eduard Toldrà. La presentació del llibre – CD Cantallops, cançons de tradició oral, comptà amb l’assistència d’un centenar de persones i fou a càrrec d'un dels nostres col.laboradors de Xiruca i forquilla l’Albert Campsolinas – representant de l’associació cultural–.



Campsolinas explicà la gènesi i desenllaç d’un projecte que començà l’any 2002. Mireia Mena, Gemma Pla i Lurdes Rimalló, integrants del grup “De Calaix”, com a principals intèrprets, varen oferir una mostra en directe de les cançons enregistrades. Eduard Toldrà va recollir a Cantallops les 51 cançons i un contrapàs incomplet per aportar-les a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, entitat creada els anys 1921-22 amb la finalitat d’aplegar la música popular de l’àrea de parla catalana. El procés de selecció de les 16 cançons, que es troben en el llibre – CD, ha comptat amb l’assessorament i orientació de l’etnomusicòleg Jaume Ayats, professor de la UAB. L’objectiu d’aquesta edició no ha estat només l’enregistrament sonor, sinó fer atractiva la divulgació d’aquest patrimoni cultural, així com partitures i anotacions del mateix Toldrà. La base fonamental de l’èxit del projecte ha estat el treball en equip, coordinat per l’Albert Campsolinas, i ha comptat amb nombrosos col·laboradors així com del treball dels estudis Ariadna Records de Sant Climent Sescebes (juliol 2008) i la correcció lingüística de Sara Beltran. El disseny gràfic, la creació i les il·lustracions han anat a càrrec de Sergi Sabartés, el qual, ha donat a la publicació un toc atractiu, fresc i modern.















Felicitats Albert per fer un gran treball !!!





2 comentaris:

Xavier ha dit...

Un reconeixement a l'Albert pel treball ben fet, per la seva persistència tant a nivell d’investigació com a nivell burocràtic i de producció.

Felicitats i gràcies per aquest bon treball.

Albert Campsolinas ha dit...

Gràcies per tot, va ser un dia molt maco, amb molta gent i molt bona acceptació del treball. Hi ha més gent, però, que hi ha aportat el seu granet de sorra i que ho converteix en algo especial. No només ha estat feina meva, ha estat un treball en equip. Ara, a disfrutar-lo i a veure si a les properes sortides de xiruca i forquilla algú s'atreveix a cantar-ne alguna, seria com recuperar una part del nostre patrimoni. Qui serà el primer cantaire??