dimarts, 19 de juny del 2012

Aplec del Canigó. (16/06/12)

L'inici del ritus de foc de Sant Joan.



Cada any milers de pobles d’arreu del país encenen les seves fogueres de Sant Joan amb el foc de la Flama del Canigó en el marc d’un procés força ritualitzat. Perquè aquest ritus sigui possible, el cap de setmana abans de Sant Joan centenars de persones vingudes d’arreu del país es troben al Refugi de Cortalets, al peu del Canigó. Arriben dissabte a la nit i acampen amb tendes pels volts del refugi. L’endemà diumenge al matí acompliran el primer ritual de la Flama de Sant Joan: pujar al cim del Canigó i deixar-hi els petits feixos de llenya que cadascú ha portat de la seva ciutat, vila, poble, barri o hort. Les teies, branques, torxes o branques estan lligats amb una cinta que porta el nom del poble d'on provenen i alguns duen dibuixos fets per nens i escrits dedicats a la festa. Tots els feixos de llenya es deixen apilats sobre la creu que hi ha al cim d’aquesta muntanya fins el dia 22 de juny.

En el nostre cas, també hi hem portat petits feixos de branques procedents de Cantallops, però hem pujat el mateix dissabte dia 16 de juny, per deixar-los al cim. A la baixada hem viscut tota la munió i gresca que genera tota aquesta gent que hi passarà la nit al peu del Canigó. “L’any vinent crec que haurem de quedar-nos a passar la nit; que es respira un aire de gresca, que crec que val la pena”, ens comentava el promotor de la sortida, en Xicu.

Us recordem que el proper dissabte 23 de Juny, vigília de Sant Joan, a Cantallops arribarà la flama del Canigó a 2/4 de set de la tarda, que es passejarà pels carrers de Cantallops, abans d’arribar a la placeta de l’església, lloc on es lliurarà a les autoritats locals.

Aquí hi trobareu el link que ha creat Òmnium Cultural a la seva web amb l’activitat que es realitzarà al poble de Cantallops.

Us deixem amb una sèrie d’imatges d’aquesta trobada. Si en voleu veure’n més cliqueu aquí.

1 comentari:

Sílvia ha dit...

Molt bé, Lourdes i Xicu!
Gràcies a vosaltres la foguera serà més gran!

Bona revetlla per a tothom!!!!